Blog

Home / Marketing  / Wat je werd aangeleerd versus wie je echt bent

6 maanden geleden hoorde ik voor het eerst over human design. Daarna volgden enkele masterclasses die me echt aan het denken zette. Een van de dingen die werden besproken was het verschil tussen wat je werd aangeleerd versus wie je echt bent. Lees hier hoe jou belemmerende gedachten werden aangeleerd en of dat klopt met wie je echt bent! 

Deze post is een samenvatting van podcastaflevering 22. Luister hier:

Onlangs volgde ik een aantal masterclasses over Human Design. Het idee hierachter is als volgt: iedereen heeft een design als persoon, afhankelijk van het exacte moment waarop je geboren werd. Je krijgt dan een soort tekening (een chart) en daarin zie je een menselijk lichaam met allemaal vakjes en cijfertjes. Op het eerste gezicht niet heel erg duidelijk, maar wanneer je er meer over leert super interessant!

Sceptisch over deze aanpak

Ik moet eerlijk toegeven dat ik bij de start van de masterclasses redelijk sceptisch was. Het voelde een beetje alsof ik mijn horoscoop ging laten lezen en ik verwachtte dat er heel algemene dingen uit zouden komen. Tot mijn verbazing was dat niet het geval en kon ik me in veel benoemde zaken echt herkennen! 

Natuurlijk was dat niet voor iedereen het geval. Sommigen herkenden zit niet helemaal in de chart. Daardoor werd er stilgestaan bij het effect dat de maatschappij en opvoeding hebben op je persoonlijkheid. Welke zaken werden aan-/afgeleerd en welke zitten in je human design?

Ruimte voor creativiteit

Denk maar eens aan de ruimte voor creativiteit doorheen je leven. In de kleuterschool mag je paars gras en blauwe bomen tekenen. Daarna krijg je te horen dat dat niet mogelijk is; dat gras altijd groen moet zijn.

Vanaf de leeftijd van 12-13 jaar verwacht men dat je slimme studiekeuzes maakt met het oog op je toekomst. Creatief bezig zijn beland op de achtergrond, terwijl wiskunde en talen als belangrijk aanzien worden. Langzamerhand verlies je jouw creativiteit.

Dat is ook de reden waarom het zo moeilijk is voor de mensen om out-of-the-box te denken. Jarenlang worden we op school aangeleerd dat er maar 1 juist antwoord is. Hoe kan je dan verwachten dat we in het bedrijfsleven dat ineens kunnen weggooien? 

Belemmerende gedachten

Het is ook door opvoeding en door de maatschappij dat we bepaalde belemmerende gedachten onbewust aangeleerd worden. Je was niet goed in rekenen op school, dan kan je geen job in financiën doen. Was je niet goed in talen? Dan kan je beter geen buitenlandse stage doen. Kon je niet goed schrijven? Dan kies je zeker geen job waarin je veel moet communiceren. 

Is dat de waarheid?

Wist je dat Walt Disney ontslagen werd van zijn job bij een krant omdat hij geen fantasie had? Volgens de baas kon hij geen vernieuwende ideeën brengen. Kan je je dat voorstellen? 

Gevormd door situaties, maatschappij en opvoeding

Het zijn natuurlijk wel zo’n situaties die je doen twijfelen aan jezelf. Die ervoor kunnen zorgen dat je iemand anders wordt dan wie je eigenlijk bent. Dat je gevormd wordt door commentaar of opmerkingen. Daardoor hou je jezelf klein. Je blijft jezelf vertellen dat je iets niet kan om een bepaalde reden. 

Soms is het niet zo duidelijk, soms gaat het geleidelijk aan. Dan komt er dat moment waarop je jezelf in de spiegel bekijkt en jezelf niet echt meer herkent. Dat je kijkt naar een kinder- of jeugdfoto en je iemand anders ziet. Iemand die bepaalde dromen had en waarvan je beseft dat het leven je tot iemand anders gevormd heeft. 

Uitdaging voor jou

Wat werd je onbewust aangeleerd en is iets waarvan je dacht dat je het niet kon/mocht veranderen maar wat je eigenlijk wel graag anders wilt zien? 

Luister naar de volledige aflevering via:

PS: Wil je graag met me samenwerken maar weet je niet waar te starten? Boek dan een kennismakingsgesprek in en je ontdek hoe we jouw groei boosten!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.