Blog

Home / Marketing  / Doelen stellen die je effectief behaalt

Het is de maand december. Rondom mij zie ik ondernemers die hun doelen voor dit jaar hebben behaald, anderen hebben het opgegeven en een handvol is nog volop aan het knallen om die vooropgestelde doelen te behalen. Maar hoe komt het dat doelen stellen zo’n groot verschil maakt in ons dagelijkse leven? En hoe stel je dan doelen die je effectief behaalt?

Deze blogpost is een samenvatting van podcastaflevering #5. Luister hier:

De start van een nieuw jaar staat gelijk aan de goede voornemens. Na enkele dagen al vergeten of opgegeven. Eigenlijk is het stellen van doelen niet heel verschillend van goede voornemens, alleen lijken ze minder ‘vrijblijvend’.

Doelen stellen is een heel goede manier om jezelf elke dag opnieuw uit te dagen en te motiveren. De meest succesvolle mensen in de wereld zeggen dat ze net zo succesvol werden OMDAT ze doelen hebben gezet. 

Alleen zie ik in mijn omgeving dat veel mensen doelstellingen aanvoelen alsof het intimiderend is. Ze zijn bang dat ze het niet zullen halen en dat ze zich dan gefaald zullen voelen. We hebben als mens dan ook de neiging om na te denken over de worst case scenario. Ook ik heb me daar al schuldig aan gemaakt. En toch merk ik een enorme boost in productiviteit wanneer mijn doelen duidelijk zijn. 

Voordelen van doelen stellen

Doelen stellen heeft de volgende voordelen:

  • Het geeft je een duidelijke richting waar je naartoe wilt
  • Het motiveert je om ook minder leuke taken af te werken
  • Het heeft een positief effect op je productiviteit, want je kan een onderscheid maken tussen wat belangrijk is en wat minder belangrijk is om vooruit te geraken. 
  • Het herinnert je er elke dag opnieuw aan dat je succes niet zomaar zal komen, maar dat je elke keer een stapje dichter bent
Doelen concreet neerschrijven

Om je doelen te kunnen behalen, zet je ze best op een SMART manier. Zelf ben ik niet compleet fan van de originele SMART. Hier staan de letters voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. 2 woorden vind ik heel erg limiterend voor je dromen: acceptabel en realistisch. Daarom heb ik die vervangen! 

  • S = Specifiek
  • M = Meetbaar
  • A = Ambitieus
  • R = Reden
  • T = Tijdsgebonden
Uitdaging voor jou:

Nu je weet waarom doelen neerschrijven het verschil maakt en hoe je die op een effectieve manier noteert, kom ik bij de uitdaging van vandaag: speciaal voor deze aflevering maakte ik het Goalgetter Vision Board. Het helpt je met het schrijven van jouw doelstellingen aan de hand van wat ik in deze aflevering heb besproken.

[convertkit form=3842372]

PS: Wil je graag met me samenwerken maar weet je niet waar te starten? Boek dan een match call in en je krijg antwoorden op je vragen!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.